lunes, 21 de enero de 2013

RETORNOS DE ENVASES ... reciclar de verdad!

Este artículo es continuación de publicado anteriormente, hemos encontrado un vídeo en youtube que explica el sistema de RETORNO DE ENVASES, implantado en varios países, con una eficiencia superior al sistema que tenemos aquí de recogida selectiva.  El vídeo es de RETORNA.ORG 



RETORNA.ORG, tiene una página muy interesante, en ella publica un artículo que titula L’autèntic objectiu de la campanya  “On vas envàs” explica estupendamente la campaña, el porqué de la misma , el cambio con otras campañas anteriores, y el fondo de la misma.... 
es muy interesante dejamos una anticipo... "La recollida selectiva dels envasos està basada en el fet que els envasadors es fan càrrec del cost de la gestió dels seus residus. Per això, per cada envàs que es posa al mercat paguen un import (menys d'un cèntim per envàs de mitjana) per contribuir al cost de la recollida, transport i reciclatge dels envasos recollits selectivament."



También hemos encontrado un blog donde explica más claramente la campaña de Envàs on vas? dejamos unas líneas....


Ecoembes S.A. i Ecovidrio S.A., les empreses espanyoles responsables del reciclatge de tot el que tirem al contenidor groc i verd respectivament, han engegat una campanya publicitària “destinada a fomentar el reciclatge”. Els objectius reals d’aquestes dues empreses però, s’allunyen força d’aquest teòric objectiu.
Per llei, tots els envasos han de pagar una quota  de menys d’un cèntim per tal de fer un prepagament del transport del residu i del cost del seu reciclatge. 
Els envasos pels quals s’ha efectuat aquest pagament, contenen el característic un punt verd (vegeu imatge adjuntada a aquest article). Així, una llauna, una bossa de patates o una ampolla de lleixiu, contenen aquest punt verd, mentre que no passa el mateix amb una paella, un got de vidre o una bombeta. 
Els ajuntaments són els responsables de recollir tots els residus a reciclar i portar-los a la planta corresponent, gestió per la qual es veuen recompensats per una quantitat dinerària en funció de les tones que entreguen. Aquesta aportació als ajuntaments és, teòricament, una porció dels cèntims que l’empresa envasadora ha hagut de pagar per la gestió del residu.
Hi ha molts residus però, que sense ser envasos i, per tant, sense haver hagut de pagar per avançat la gestió del residu per llei (sense dret a incloure el punt verd), són 100% reciclables, pel simple fet que estan fets amb els mateixos materials que els que contenen els envasos: gots de vidre, olles, plàstics, bombetes (sense gasos)… Tots aquests residus que acabem de citar, poden doncs, anar al contenidor corresponent: groc en el cas de plàstics o metalls i verd en el cas de vidres.
L’objectiu de la campanya d’ Ecoembes i Ecovidrio, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Residus, és que tots aquests residus, tot i ser 100% reciclables, es tirin al contenidor gris i no es reciclin. La raó és senzilla: no han pagat pel seu transport a la planta de tractament ni pel seu reciclatge (no contenen el punt verd). Si es tiren al contenidor corresponent, son traslladats a les plantes de reciclatge i són comptabilitzats com a Kg vàlids per calcular l’import a pagar als ajuntaments pel seu trasllat. 
Com que són reciclables, i es barregen amb els envasos, la planta de reciclatge es veu obligada a reciclar-los. El problema és que el fabricant d’aquests gots, paelles, bombetes, plàstics varis, que no son considerats envasos, no han pagat. 
Per aquesta raó  Ecoembes i Ecovidrio han decidit tirar pel dret i “educar” a la població per tal que tirem aquests residus al contenidor gris i vagin a parar als abocadors en lloc de ser reciclats. Es tracta doncs, d’una qüestió econòmica com veieu, no gaire en la línia de fomentar el reciclatge sinó ben el contrari... 
Está claro qué pocas campañas publicitarias suscitan tanta controversia y artículos en tantos medios como esta ..., deberíamos apostar por el sistema de retorno de envases y además la recogida selectiva de distintos materiales para su reciclaje. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Haga su comentario.

Los comentarios son revisados antes de su publicación. No se permite publicar datos personales de terceros cuando éstos no son públicos (disponibles en medios impresos o digitales). El administrador del blog no se hace responsable de las opiniones vertidas por terceros y/o colaboradores aunque pasen el filtro.
El blog se reserva el derecho de no publicar los comentarios vertidos por anónimos con intención de dañar la imagen o el derecho al honor de otras personas o de este blog.
Se da por hecho que el autor del comentario conoce y acepta estas condiciones.